Vinnarna utsedda i årets JIBS Entrepreneurship Challenge

Två studenter från JTH och en från JIBS tog tillsammans hem förstapriset på 60 000 kr i JIBS Entrepreneurship Challenge 2014, med en innovativ lösning för TMG Tabergs.

Det är tredje året i rad som JIBS anordnar JIBS Entrepreneurship Challenge, en tävling i kreativitet, entreprenörskap och samarbete. Tidigare år har tävlingen bestått i att lämna in en egen affärsidé, och bara varit öppen för studenter på JIBS, men i år skulle alla lag bestå av minst en medlem från JTH och minst en från JIBS, och själva tävlingsmomentet gick ut på att under 24 timmar ta fram ett förslag på en ny tjänst, produkt eller arbetsmetod till TMG Tabergs. Tryckeribranschen upplever en allt större konkurrens från digitala kommunikationsmetoder, och företaget ville därför ta hjälp av studenternas förmåga till nytänkande.

Intresset från studenterna var mycket stort. När webbsidan för anmälan öppnade tog det bara fem minuter för fler lag att anmäla sig än vad som fick plats i tävlingen. På kvällen den 1 april fick deltagarna åka på ett studiebesök till tryckeriet i Taberg, och nästa dag ägnades åt att tänka ut sin idé och förbereda sin presentation.

På torsdagens morgon presenterade alla lagen in sina förslag för juryn, och sex stycken valdes ut till finalen, som hölls för en stor publik i HJ-aulan.

Det vinnande laget bestod av två mastersstudenter från JTH, Monica Navarro (Colombia) och Jacob Mueller (Tyskland), och en kandidatstudent från JIBS, Chen Sun (China). Juryn berömde dem för att de fokuserat på en existerande kundbas, förvandlat papper till något modernt, och kommit på en idé som inte innebar någon stor investering.

– Vi ville lägga till en ny dimension till pappersprodukten, berättade det glada och chockade vinnarlaget. Digitala media har många fördelar, men vad finns det som de inte har? Papper kan man ta på, interagera med, använda flera av sina sinnen.

För de två ingenjörsstudenterna var det en helt ny upplevelse att jobba ihop med en ekonomistudent.

– Vi tyckte olika hela tiden. Men istället för att bli osams på riktigt, köpte vi leksakspistoler och låtsades att vi sköt på varandra. Det är ett jättebra sätt att minska stressen!

Två andrapris på vardera 30 000 kr delades också ut, till Sebastian Andersen, Lukas Charitonovas, Viktor Lorentzon och Nadim Kuttab i lag 4, och Petra Vretenar, Manolis Vlachos, Jasenko Arsenovic och Georgios Tsakos i lag 13. Enligt juryn hade lag 4 visat en stor förståelse för företagets nuvarande organisation och gett ett förslag som kunde öka effektiviteten. De hade också gjort den bästa presentationen. Lag 13 hade ett förslag som visade på goda kunskaper och fokuserade på nya material och nya möjligheter.

Under dagen höll också Petri Rahja, grundare och vd för Scoopshot och en ”serieentreprenör”, en inspirationsföreläsning för alla intresserade studenter.

– Att starta ett företag är som en berg-och-dalbana, sa Petri Rahja. En dag är det uppåt, nästa dag är det kanske neråt dubbelt så mycket. Man vet aldrig vad som ska hända, men så är det ju med livet också. Man kan göra misstag så länge man lär av dem och inte gör dem igen.

Prispengarna kommer från en fond bestående av aktier som donerats av ”Aktiestinsen” Lennart Israelsson.

2014-04-04