Bygger datanät till O-Ringen

Studenter från högskoleprogrammet Datanätteknik kommer att drifta nätverket för O-Ringen. Under en vecka ska de bland annat se till att 15 000 deltagare får sina tider registrerade och att alla på plats kan surfa trådlöst.

Nätverket kommer att användas av cirka 200 datorer i O-Ringens organisation, besökare som vill surfa trådlöst och av pressen. Även webbplatsen för deltagarnas resultat drivs via en server som studenterna ansvarar för. Viktigast är dock att de 15 000 deltagarna får sina tider registrerade.

Ett uppskattat samarbete

Mark Baljeu, O-Ringenchef, är glad över samarbetet och tycker att det fungerade jättebra förra året.- Jag tror det är bra för studenterna också att få ett skarpt case att jobba med.

Arbetet är en del av utbildningens arbetsplatsförlagda projekt och projektledare för gruppen är Niklas Bogeholm som nyligen tog examen. Det bästa, än så länge, har varit att få jobba med ett projekt från början till slut.

- Det är många inblandade och det gäller att koordinera arbetet och informationen. Jag är jätteglad över möjligheten att jobba med det från scratch. Vanligtvis får man ju ta över det som någon annan har gjort, säger Niklas.

Niklas har själv aldrig orienterat men ska ge sig ut på en lättare runda under O-Ringen. - Det blir väl till att packa ner ett par tennisskor och någon lättare tröja.

Mycket planering

Gruppen har hyrt en minibuss för att få med sig utrustningen till Mohed i Hälsingland där de ska vara på plats den 18 juli för att förbereda och bygga nätverket. Tävlingen pågår mellan den 23-29 juli och under tiden ska studenterna serva nätverket. - Väl på plats kommer det nog ta 1-2 dagar att dra kablar och få allt på plats. Mycket av konfigurationen har vi planerat i förväg och beräknar att det ska ta någon dag eller två.

Arbetet har de delat upp i mindre grupper där en ansvarar för accessnivån mot användaren, en för tjänsterna och en för kärnnätverket som allt är byggt på. De har i förväg fått kartor och varit och besökt platsen för att planera var utrustningen ska placeras.

När vi träffar Niklas passar han på att kontrollera att den extra utrustningen som han beställt stämmer. O-Ringen har flera samarbetspartners och står för utrustningen men Niklas tror att värdet för det han beställt ligger på cirka 500.000 kronor.

Chans att använda sin kreativitet

Niklas trivs bra och tycker att programmet har varit roligt. Det är lite klurigt och man får chansen att lösa olika problem. Han ser fram emot ett jobb där han får användning av sin kreativitet och chans att designa nätverk som kunden efterfrågar. Högskoleprogrammet Datanätteknik kan byggas på med ett tredje år och en kandidatexamen.

- En kandidatexamen hade varit kul men först och främst hoppas jag att jag får något av de jobb jag sökt som WAN-designer eller tekniskt avancerad support, avslutar Niklas.

2011-07-12