Ljus på jobbet i vintertid

Myriam Aries, professor i belysningsvetenskap, vet hur vi ska göra för att bli piggare när dagarna är korta.

Snowy landscape, sun on an icy lake

I den här delen av världen är vi väl medvetna om hur bristen på dagsljus vintertid påverkar vår biologiska klocka – att vi blir trötta och till och med deprimerade.

Våra kroppar och sinnen föredrar dagsljus, men med rätt typ av artificiellt ljus, planerat på rätt sätt, så går det att göra stor skillnad. Belysningsvetenskap är helt enkelt förutsättningen för att ljusdesignen ska bli rätt.

– I västvärlden tillbringar vi 90 procent av vår tid inomhus. Därför måste vi skapa hälsosamma och inspirerande ljusmiljöer i våra byggnader, säger Myriam Aries.

Genom att justera mängden ljus och ljusets färgtemperatur kan artificiellt ljus användas för att få människor att känna sig piggare och mer alerta. På samma sätt kan ljuset få oss att varva ner.

– Den här kunskapen ger oss möjlighet att förbättra olika arbetsmiljöer. Vi kan till exempel skapa bättre förutsättningar för människor som jobbar natt.

Tips för en ljusplanerad arbetsdag

Vakna rätt! ”Wake-Up Light” är en ljusväckarklocka som härmar soluppgången. Den bidrar till att dämpa sömnhormonet melatonin och ökar utsöndringen av kortisol så att du blir piggare.

Se till att du får mycket ljus – dagsljus och elektriskt – på morgonen mellan klockan 6 och 9, det bidrar till att synkronisera din biologiska klocka. Om du har möjlighet: rasta hunden, gå eller cykla till jobbet eller njut av en kopp kaffe i morgonsolen, om den behagar lysa.

På kontoret: försök att sitta med utsikt mot ett fönster när du jobbar, fikar eller har en paus i mötet. Passa på att titta ut genom fönstren så ofta du kan under dagen, på det sättet får du mer dagsljus samtidigt som ögonen får slappna av.

Gå ut på lunchen för dagsljus och frisk luft. Du får sträcka på benen och dina ögon mår bra av att få fokusera på längre avstånd.

Dra ner på belysningen efter klockan 20.30 och försök tillbringa mindre tid med teven, paddan eller telefonen.

Jobba inte efter 20.30 – det bidrar till att stabilisera din biologiska klocka och gör det lite lättare att vakna. Om du måste jobba är det bättre att gå upp något tidigare, runt 6.30. Morgonpigga kan rucka på detta genom att tidigarelägga med en timma, nattugglor kan göra tvärtom.

Sovrummet ska vara mörkt och välventilerat så sover du bättre!

2018-01-04