JU – Elitidrottsvänligt lärosäte

Jönköping University är sedan 2015 ett Elitidrottsvänligt lärosäte. Det innebär att elitidrottsmän och kvinnor får mer flexibilitet när det gäller föreläsningar, studietakt och tentamina. JU har 19 studenter som är EVL:are.

2014 kontaktades Jönköping University (JU) av Riksidrottsförbundet (RF) som undrade hur JU jobbar med breddidrott och elitidrott, men framförallt, hur vill man göra det i framtiden. Kan JU möjligtvis bli ett Elitidrottsvänligt lärosäte (EVL)? Mona Sörman, som är studievägledare på högskoleservice, fick i uppdrag att se över hur JU jobbade med sina sportföreningar och möjligheterna att ta emot elitidrottare och ge dem en mer flexibel studiegång.

2015 blev JU certifierade av RF som ett Elitidrottsvänligt lärosäte och det innebär så klart att JU är mer attraktivt för elitidrottande studenter. Anledningen att elitidrottande studenter vill läsa på ett EVL är att de får möjlighet till två karriärer. Studenterna får en mer individanpassad studiegång där de kan fortsätta sin elitsatsning och samtidigt få en högskoleutbildning.
– Oftast handlar det om att ge dessa studenter mer tid, då de ofta läser på halvfart. Det kan också vara så att de har en tävling eller är på träningsläger vid ett tentamenstillfälle, då kan de få möjlighet att göra tentan vid ett senare tillfälle. De har helt enkelt en större flexibilitet vad det gäller föreläsningar, studietakt och tentamina. säger Mona.

Det är dock hårda krav för studenterna som vill ta del av detta. Det krävs att de är, av Specialidrottsförbundens definierade, potentiella eller aktuella landslagsidrottare. Inom lagbollidrotter är kravet att de spelar i den nationella högsta serien. I år har JU inte mindre än 19 studenter som är ”EVL:are”. De tävlar i tyngdlyftning, orientering, bandy, taekwondo, innebandy, ishockey, golf, bangolf och rodd.

En av roddarna är Filip Nilsson. Han är 23 år, läser Byggnadsteknik på Jönköpings tekniska högskola på JU. Han läser sista året på programmet, vilket för de andra studenterna innebär det tredje året, men för Filip är det fjärde året.
– Att jag valde Jönköping och JU är helt klart roddens förtjänst. Hade inte JU varit ett EVL hade jag inte valt att plugga här, säger Filip Nilsson.

Då rodden är en sommaridrott har Filip, ihop med Mona, pusslat ihop så han läser mer intensivt på senhösten och vintern. Filip har sammanlagt 11 SM guld i rodd och att kunna träna med Jönköpings Roddsällskap, med närheten till Munksjön och att ha möjlighet att kombinera det med studierna, ser han som en ynnest.
– Man blir ju inte direkt stenrik på rodden, så att samtidigt kunna säkra upp med en högre utbildning är viktigt. Vi åker snart till Italien med landslaget på träningsläger, det hade nog varit svårt om det inte vore för EVL, säger han.

Student-EM i rodd i Jönköping

European University Sports Association arrangerar varje år student-EM i olika idrotter.
I år, 4–7 september, hålls student-EM i rodd i Jönköping och naturligtvis kommer JURA, JU:s roddförening, delta. Filip Nilsson kommer så klart att ställa upp, något han ser fram emot. Han har inte riktigt bestämt sig om det bara blir i singelrodd, eller om han ska starta även i dubbel. Blir det dubbelrodd kommer han att ro ihop med Eskil Borgh, även han student på JU.
– Det är svårt att ha en klar målsättning, det beror ju en del på motståndet. Många universitet runt om i Europa har bra roddare. Men att jag i någon av klasserna ska ro i finalen, det tycker jag är en rimlig målsättning, säger Filip Nilsson. Läs mer om student-EM i rodd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filip Nilsson, en av 19 EVL:are som studerar på JU.

2019-03-27