"De är intressanta för oss att förhoppningsvis anställa framöver"
Sju masteringenjörsstudenter från Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) besökte förra veckan Thule Group i Hillerstorp. Detta som en del i projektet Industriresan i Värnamo, som anordnas av JTH och Campus Värnamo.
- De och andra ingenjörsstudenter från JTH är intressanta för oss att förhoppningsvis anställa framöver, säger Kalle Magnusson, produktutvecklingschef på Thule Group.
Kalle Magnusson gillar kopplingen mellan näringsliv och högskolor/universitet som görs under exempelvis Industriresan i Värnamo.
- Det är viktigt för oss att marknadsföra oss mot ingenjörsstudenter. Jönköpingsregionen är vår största rekryteringsbas och många av dem vi anställer kommer från just JTH, säger Kalle Magnusson.
De fem senaste åren har Thule Group i Hillerstorp ökat från ett femtiotal ingenjörer till 150. Av dem har 50 rekryterats de senaste två åren. Sammanlagt har företaget drygt 400 anställda i Hillerstorp.
- Vi kommer inte att växa lika aggressivt de kommande åren, men behöver ständigt fler ingenjörer, säger Kalle Magnusson.
"Vill fördjupa samarbetet med JTH"
Han framhåller att studenterna som besökte dem under Industriresen i Värnamo samt andra ingenjörsstudenter från JTH är intressanta för dem att förhoppningsvis anställda framöver.
- Vi är nöjda och glada för vårt konstruktiva samarbete med JTH. Detta är något som vi vill fortsätta att utveckla och fördjupa ännu mer framöver, säger Kalle Magnusson.
"Viktigt att studenterna besöker företagen"
Kristian Fältengård, fabrikschef på Thule Group i Hillerstorp, understryker att projekt som Industriresan i Värnamo där studenter besöker företagen är jätteviktiga för dem.
- Jag vet att det fortfarande finns många förutfattade, och ofta felaktiga, meningar om industrin. Därför är det bra att studenterna får komma ut och se företagen och bilda sig en egen uppfattning, säger Kristian Fältengård.
Det är även viktigt att studenterna får se hur det de läser om fungerar och tillämpas i praktiken, påpekar han.
"Vill locka ingenjörsstudenter att jobba hos oss"
Kristian Fältengård anser att tillverkningsindustrin i Sverige är en attraktiv arbetsgivare av många skäl. Den omfattar en rad olika och utvecklande yrkesroller och ligger i internationell framkant inom både tillverkning och utveckling. Dessutom är tillverkningsindustrin fortfarande en viktig del av ryggraden i svenskt näringsliv.
- I ett arrangemang som Industriresan i Värnamo vill vi helt enkelt visa att vi finns här i Hillerstorp och att vi är en väldigt rolig och spännande arbetarplats att jobba på. Vi behöver kompetens inom många områden och vill locka ingenjörsstudenter att komma och jobba hos oss, säger Kristian Fältengård.
Thule Group samarbetar med Tekniska Högskolan i Jönköping genom bland annat NTF (Näringslivsförlagd praktik), examensjobb och ett flertal forskningsprojekt. Det samarbetet är jätteviktigt för Thule Group, understryker Kristian Fältengård. Inte minst som ett sätt att så ett frö hos JTH -studenter om Thule som en framtida arbetsplats för dem.
"Kostar ett takräcke 15 000 kommer ingen att köpa det"
Studenterna fick även se Thules globala testcenter där alla företagets produkter testas både i utvecklingsarbetet och innan man startar produktionen av exempelvis takräcken, väskor och takboxar. En av studenterna, Pontus Bergstedt, påpekade i den miljön att man som ingenjör vill bygga bästa tänkbara produkt som ska hålla en livstid.
- Men man måste se till helheten och även fokusera på kostnaderna och vad som är möjligt att tillverka med mera, säger Mårten Elliot, testansvarig på Thule Group och som tidigare har studerat på JTH. Han fortsätter:
- Kostar ett takräcke 15 000 kronor är det ingen som kommer att köpa det, även om man säger att det håller hur länge som helst. Särskilt inte en kund som bara använder det några gånger per år.
"Flera av dem är stora på världsmarknaden"
Louise Albo Zieme är en av sju JTH-studenter från masterutbildningen Product development and material learning, som deltog i Industriresan i Värnamo.
- Det är jättekul att komma ut och se de här företagen. Flera av dem är stora på världsmarknaden, säger hon.
Louise Albo Zieme kommer från Göteborg och hennes plan har alltid varit att flytta tillbaka dit efter studierna.
- Men när man ser hur många företag som finns här i länet vill man nästan stanna kvar. Det kan bli så, säger hon.
"Skulle gärna jobba på Thule"
Adam Aasa som läser samma utbildning imponerades av att företagen i GGVV-regionen inte bara är globala utan även väldigt moderna. Han menar att det är lätt att få jobb som utbildad ingenjör och att han gärna skulle jobba på Thule.
- Jag vill bli testingenjör och det vore kul om jag hamnade här, säger Adam Aasa.