Succé för hållbarhetsfestivalen på JU

JU Sustainability Festival.

JU Sustainability Network kan se tillbaka på en väl genomförd hållbarhetsvecka, där SSA (Students for Sustainable Action) hade visning av stadsodlingen på Jönköping University (JU).

Det blev succé för hållbarhetsveckan JU Sustainability Festival (JUSF) på Jönköping University, som i huvudsak var digital på grund av coronapandemin.

- Vi gjorde det igen, säger Guénola Nonet, ordförande i JU Sustainability Network.

JU Sustainability Festival inleddes med Innovation Race 5-7 oktober där studenter från JIBS och, för första gången, Tekniska Högskolan i Jönköping, under 24 timmar tog fram förslag på hållbarhetsutmaningar från sex företag. Studenterna utgick från FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling och skulle minska företagets produktion och koldioxidutsläpp samtidigt som företaget skulle gå med vinst. De som vann tävlingen var JIBS-studenterna: Cajsa Ljungberg, Sofia Lindström, Lovisa Lindgren, Dana Cruz André och Philip Kaburek.

- Det var en stor seger och en bra erfarenhet för oss, säger Dana Cruz André.

Deras utmaning var att hjälpa Flintab, som utvecklar kundanpassade vågar och registreringssystem, att utveckla sin affärsmodell för att locka kunder till sina produkter och tjänster med fokus på hållbarhet. De föreslog bland annat att Flintab inte bara skulle sälja, utan även hyra ut sina produkter och återvinna dem när de är förbrukade.

Studentkvintetten tycker att Innovation Race pressade dem till att tänka utanför boxen och samarbeta i en stressig och konkurrensutsatt situation.

- Vi fick god hjälp av en grupp med experter på Science Park, som hjälpte oss att utveckla vårt projekt, säger Philip Kaburek.

De är väldigt glada över segern och Sofia Lindström påpekar att framgången har lyft deras självförtroenden.

"Tillsammans kan vi göra skillnad"

Guénola None är väldigt nöjd med hållbarhetsveckan.

- Sett till de tekniska utmaningarna med att festivalen var online för första gången är vi stolta över vår insats, säger Guénola Nonet.

Hon var moderator för torsdagens konferens Sustainability Day, som bland annat bjöd på inslag om stadsodlingar, hälsa och välbefinnande och cirkulär ekonomi. Representanter för Region Jönköpings län pratade om sin vision att bli bäst i landet på hållbarhet och Guénola Nonet betonade att JUSN har ett regionalt fokus.

- Alla, och jag menar verkligen alla, är välkomna till JU Sustinability Network. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Guénola Nonet.

JU Sustainability Network ser stor potential i att studenter och personal på JU kan göra mer för en samhällsövergång mot en hållbar framtid. Under den sista timmen av Sustainability Day fick tre JU-studenter ge sin syn på hållbarhet i ett samtal med universitetslektor Mark Edwards. Lenka Hélová, ordförande för SSA, menar att samarbete är nyckeln till framgång för hållbarhet och att det inte finns några ursäkter till att inte välja förändring.

- Att inspirera och visa andra att saker och ting är möjliga är det bästa sättet för att få dem att göra likadant, säger hon.

Jonathan Angel underströk att människans största allierade är vår natur och att vi måste vara en del av naturen istället för att ta avstånd från den.

- Allt börjar med oss själva och om vi börjar prata mer om hållbarhet i våra vardagliga liv så har vi det mer aktivt i vårt medvetande. Det kan handla om små tips hur man lever mer hållbart, säger Jonathan Angel.

"Mer än att rädda valarna"

Anton Lindberg betonar att hållbarhet är mycket mer än att rädda valarna eller att välja cykeln framför bilen. För varje svar om hållbarhet finns det tio frågor, menar han.

- Många är medvetna om problemet, men zoomar ut när man pratar om det eftersom det är så överväldigande. Jag tror att vi behöver berätta mer om hur förändringar kan påverka folk positivt, utan att trampa någon på tårna.

Guénola Nonet tycker att studenterna bjöd på mycket visdom och inspiration.

- Vuxna skulle vinna mycket på att lyssna till barn och unga vuxna i de här frågorna. Ett barn skulle säga det vi har sagt här i dag, att alla på jorden hör samman och att vi måste göra så att alla kan vara lyckliga här och så att träd kan få växa, säger hon.

Under hållbarhetsveckan bjöds allmänheten in till fysiska visningar av flera stadsodlingar i Jönköping. En av dem var odlingen på takterassen till Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University. Lenka Hélová, ordförande för SSA som sköter odlingen, tycker att det är en väldigt avslappnande plats att vara på.

JU-studenterna Malin Dahlström och Rebecka Markinge var där för första gången.

- Det är fint med alla växter här och växthuset är mysigt, säger Malin Dahlström.

Båda tror att de kommer att vara mer på takterrassen framåt vårkanten.

Styrelsemedlemmarna i JU Sustainability Network (Andreas Friberg, Inger Ahlstrand, Jonelija Zelic, Xiaoli De Nordenankar, Marija Ilikj och Guénola Nonet) tackar alla bidragsgivare, gästtalare och deltagare i årets hållbarhetsfestival.

JU Sustainability Festival och JU Sustainability Day arrangerades genom samarbete mellan Jönköping University Enterprise, Tekniska Högskolan, Högskolan för lärande och kommunikation, Hälsohögskolan, Jönköping International Business School, Högskoleservice och SSA (Students for Sustainable Action).

2020-10-14