30 skisser om hur Söder i Jönköping kan utvecklas

Utställning på Tekniska Högskolan.

Serina Shababibi och Ludwig Norrwie är två av cirka 60 studenter som har tagit fram skisser om hur stadsdelen Söder i Jönköping kan utvecklas.

Hur kan Söder i Jönköping bli en mer levande och hållbar stadsdel? Det skildrar ett 60-tal studenter som läser byggnadsutformning och arkitektur på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) i en utställning på skolan.

– Det handlar om att skapa gemenskap och föra folk samman, säger Serina Shababibi, en av studenterna.

Amjad Al-Musaed och Géza Fischl på Tekniska Högskolan.

Kurslärarna Amjad Al-Musaed och Géza Fischl tycker att studenterna har gjort ett bra jobb med att visualisera sina idéer i utställningen.

Studenter som läser andra året av utbildningen har tagit fram ett 30-tal skisser med förslag på hur de vill förbättra Söder. Arbetet har skett under kursen Urban space, där studenterna har besökt olika områden av stadsdelen och intervjuat folk som bor där.

– Söder har försummats de senaste 20–30 åren. Det är ett ganska gammalt område som är betydelsefullt för Jönköpings historia, säger Géza Fischl, kursansvarig och universitetslektor i arkitektur på JTH.

Kupolformat växthus

Serina Shababibi har jobbat med bostadskvarteret vid Kuskens förskola mellan Klostergatan och Gröna gatan. De boende där berättade för henne att deras innegård är ganska livlös och att de vill ha mer växtlighet och fler sittplatser att samlas kring. Serina föreslår bland annat en andra lekplats på området, en plastisbana, fler träd och ett kupolformat växthus för de boende att umgås i.

– Det har varit väldigt roligt och givande att jobba med det här. Jag älskar att skapa något nytt och se hur man kan utveckla en stad eller en stadsdel, säger hon.

Vill vara en del av det framtida Jönköping

Ludwig Norrwie har tittat närmare på höghusområdet mellan Pilgatan och Kapellgatan. Han har delat in området mellan de båda höghusen i en aktiv sida med gym och lekplats och en sida för avkoppling med fontän och sittplatser. Parkeringshusen vill han göra om till ett café och en second hand-butik och koppla samman dem med en gångvägsbro. Studenterna har jobbat utan budget och Ludwig gillar att de har kunnat drömma och skapa fritt utan begränsningar.

– Jag vill vara en del av det framtida Jönköping och hur det förbättras och då är det här en bra övning, säger han.

En plats där folk stannar till

Gång- och cykeltunneln under Kungsgatan tycker både Serina och Ludwig är för mörk, trång och lång. Dessutom finns det buskar där intill som folk kan gömma sig bakom. Något de gillar med Söder är myllret bland restaurangerna och butikerna på Klostergatan och att många äldre, charmiga hus har fått stå kvar. Flertalet studenter vill förvandla parkeringsplatser till grönytor och skapa säkra utrymmen för barn att vara aktiva på. Detta för att göra Söder till en plats där folk stannar till och inte bara går förbi.

– Studenterna har gjort ett bra jobb med att visualisera sina idéer och få fram det kreativa tänkandet. Att koppla en ingenjörs insatser till social hållbarhet är en värdefull läxa både för studenterna och för oss lärare, säger Géza Fischl.

Kurslärare för Urban Space är även Amjad Al-Musaed och Bengt Erlandsson, universitetslektor respektive tekniklektor i arkitektur. Utställningen pågår till den 14 april.

2023-04-04