Stor ökning av internationella studenter till Jönköping University

I augusti välkomnade Jönköping University (JU) totalt närmare 3 000 nya studenter till campus. Bland dem anlände nästan 1 000 internationella studenter från hela världen.

Av de internationella studenterna kommer två tredjedelar att läsa ett kandidat-, magister/master- eller pathway-program på JU. Drygt 300 av dessa nya programstudenter kommer från länder utanför EU vilket är en ökning med över 50 % från 2022. 350 studenter kommer från EU-länder, vilket är en ökning med 17 % från 2022. Den resterande tredjedelen studenter är utbytesstudenter från JU:s partnerlärosäten runt om i världen som kommer hit för att göra en utbytestermin.

En kvinna med solglasögon och blå tröja

Edwina Putri Primananda (privat bild)

– Vi är glada att det är så många som är intresserade av Jönköping University och som har valt att söka sig till vår stad och vårt lärosäte. Det är en tydlig ökning av sökande över lag och nedgången efter de senaste åren har vi nu kunnat vända, säger Maria Sederholm Granelund, avdelningschef för Internationella kontoret på JU.

Edwina Putri Primananda är en av JU:s nya programstudenter. Hon går en masterutbildning i Sustainable Communication vid Högskolan för lärande och kommunikation och kommer från Indonesien.

– Jag valde Jönköping University för att det är det enda lärosätet i världen som erbjuder det specifika program som jag ville gå. Jag trivs väldigt bra med mina klasskamrater, stämningen präglas av olika nationaliteter och yrkesbakgrunder, det är alltid uppfriskande att få ta del av andra perspektiv från hela världen, säger Edwina.

Chris Ntonis från Grekland studerar kandidatprogrammet Marketing Management på Jönköping International Business School. Han valde Sverige och Jönköping University för att han ville studera där lika villkor är en självklarhet och inte ett privilegium.

Sittande man i vit skjorta

Chris Ntonis (privat bild)

– Efter noggrann efterforskning insåg jag att Sverige var en perfekt matchning för mig och sen JU var ett enkelt val. Den internationella miljön kanske låter som en klyscha, men det var en av drivkrafterna bakom mitt beslut. Jag är tacksam över att kunna utvidga min världsbild genom andras erfarenheter. Naturligtvis är den fridfulla och pittoreska staden Jönköping en stor bonus som knyter ihop allt, säger Chris.

Svårt att få studentvisum i tid

Jönköping University hade över 550 antagna studenter från länder utanför EU till höstterminen 2023, som hade betalat in sin studieavgift. Tyvärr gjorde bland annat förseningar hos Migrationsverket att det var ett antal studenter som inte fick sina uppehållstillstånd för studier i tid för att anlända till campus före deadline den 18 september. Studenter som kommer från länder utanför EU måste ansöka om uppehållstillstånd för att kunna studera i Sverige.

– Det är positivt att JU har sett en betydande ökning från 2022 trots utmaningarna. Av de 550 antagna studenterna till JU hade nästan 100 inte fått ett beslut från Migrationsverket den 15 september. Vi hoppas dock få se en snabbare och förbättrad process för uppehållstillstånd för studier hos Migrationsverket inom kort så att vi kan välkomna ännu fler internationella studenter till JU nästa höst, säger Maria Sederholm Granelund.

En kvinna sitter vid ett bord

Maria Sederholm Granelund

Kontaktuppgifter

Maria Sederholm Granelund, avdelningschef internationella kontoret, JU.

E-post: maria.granelund@ju.se
Telefon: 036-10 13 80

2023-11-01