Barns språkutveckling i fokus
I december 2022 började cirka 160 språkpedagoger, förste förskollärare, rektorer, specialpedagoger och andra nyckelpersoner på Jönköpings kommun på utbildningen ”Språk- och kunskapsutvecklande förhållningssätt i förskolan” på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU). Onsdagen den 11 september hölls en sista utbildningsdag och avslutningen för utbildningen.
Utbildningens sista utbildningstillfälle och avslutning anordnades den 11 september. Projektet har planerats gemensamt av bland andra Sara Hvit Lindstrand, universitetslektor i pedagogik på HLK, som utbildningsansvarig, och Marita Davidsson, utvecklingsstrateg från utbildningsförvaltningen på Jönköpings kommun.
– För HLK:s del har det varit viktigt att utforma utbildningen i samverkan med Jönköpings kommun. Det är med gemensam planering och diskussioner som vi tillsammans har kunnat skapa och genomföra utbildningen, säger Sara Hvit Lindstrand.
Sara Dommartine är uppdragssamordnare på HLK och projektledare för utbildningsinsatsen. Hon är väldigt nöjd med engagemanget, både från HLK:s sida och utbildningsdeltagarna.
– Det har varit otroligt roligt att följa resan sedan december 2022. Hur vi tillsammans med Jönköpings kommun har kunnat sy ihop denna forskningsbaserade utbildning som verkligen ger deltagarna en fördjupad kunskap kring hur de tillsammans i sina arbetslag kan verka för att främja och utmana barnens språk utifrån meningsfulla sammanhang, säger Sara Dommartine.
Öppenhet, jämlikhet och social rättvisa
Utifrån centrala värden som öppenhet, jämlikhet och social rättvisa har utbildningen syftat till att stärka undervisningens kvalitet och öka likvärdigheten vad gäller alla barns utvecklande av språk och kommande läs- och skrivutveckling i Jönköpings kommuns förskolor.
Utbildningen har bestått av fyra huvuddelar:
- Barns språkutveckling
- Språk- och kunskapsutvecklande förhållningssätt i förskolans utbildning
- Interkulturellt förhållningssätt i förskolan
- Kollegialt lärande
Förutom föreläsningar, workshoppar och diskussioner har utbildningen även bestått av digitalt material som all personal inom förskolan i Jönköpings kommun har fått ta del av. Det har spelats in filmer efter varje utbildningstillfälle som har funnits tillgängliga under hela utbildningsperioden och språkpedagogerna har ansvarat för att bearbeta det innehållet tillsammans på sina förskoleområden.
Jönköping kommuns utbildningsdirektör Erik Nilsson tror att utbildningen varit givande och nyttig för alla som har deltagit.
– Att så många från kommunen har fått möjligheten att läsa den här utbildningen är otroligt viktigt. Vi vet att språket, möjligheten att kommunicera och förstå, är en förutsättning för att barn ska kunna utvecklas och få en bra framtid., säger Erik Nilsson.
Konkret nytta i förskolan
Under avslutningen presenterade åtta förskoleområden i kommunen hur utbildningen har kommit dem till nytta och de gav konkreta exempel på hur deras förskola arbetar med erfarenheter och verktyg från utbildningen. Dagen avslutades med ett panelsamtal med Stig-Arne Tengmer, förste vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, Stefan Nilsson Ekvall, utbildningschef för förskolan, Erik Nilsson, utbildningsdirektör och Sara Hvit Lindstrand.
Maria Fråhn är språkpedagog i Bankeryds förskoleområde och hon tycker att utbildningen har varit givande.
– I vårt förskoleområde har utbildningen skapat nya kollegiala tankekullerbyttor som berikar ett språk- och kunskapsutvecklande förhållningssätt i förskolan. Att bjuda in till en utbildning som berör samtliga kommunens förskoleområden är väldigt värdefullt. Det skapar gemensamma verktyg för hur vi, tillsammans inom förskolan kan stötta barns språk- och kunskapsutveckling, säger Maria Fråhn.
Att skräddarsy SKUA-utbildningar (Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt) är inget nytt för HLK. Det finns väldigt mycket kompetens för forskningsbaserad undervisning med stor erfarenhet på JU och HLK har tidigare genomfört dessa uppdragsutbildningar hos kommuner som Upplands Bro, Högsby, Västervik och Sävsjö.
För mer information om SKUA-utbildningar eller andra uppdragsutbildningar, kontakta Sara Dommartine.
- Uppdragssamordnare
- Högskolan för lärande och kommunikation
- sara.dommartine@ju.se
- +46 36-10 1422