student
2022-09-02

2022-09-02

JU Solar Team siktar åter mot Australien

Jönköping Universitys solbilsteam för år 2022/2023.

Jönköping Universitys solbilsteam för år 2022/2023 har haft upptaktsmöte. De ska nu påbörja jobbet med att bygga en solbil att tävla med i World Solar Challenge i Australien 2023.

Jönköping University (JU) Solar Team siktar åter mot solbilstävlingen Bridgestone World Solar Challenge i Australien i oktober 2023, efter att tävlingen ställdes in 2021.

- Jag älskar det här och ser fram emot att jobba på bilen tillsammans med teamet, säger Caroline Fagerkvist, som ingår i den nya upplagan av JU Solar Team.

Hanna Emanuelsson, Caroline Fagerkvist och Maria Finnas i JU Solar Team.

Hanna Emanuelsson, Caroline Fagerkvist och Maria Finnas i Tekniska Högskolans källare, där deltagarna i JU Solar Team spenderar många timmar.

Solbilsprojektet ges som fyra separata kurser vid Jönköping University och slutmålet är att bygga en bil som drivs av solenergi att tävla med i World Solar Challenge i Australien. Syftet med projektet är att utbilda morgondagens ingenjörer och marknadsförare, men också att öka intresset bland ungdomar att söka sig till högre utbildningar. Man vill även utveckla och visa på användningen av förnyelsebar energi.

"En bra känsla i nya teamet"

JU Solar Team för 2022/2023 består av 24 studenter plus ett antal mentorer som varit med i teamet tidigare. Kurslärare är Dag Raudberget och Magnus Andersson.

- Det är en bra känsla i det nya teamet och det är skönt att lämna pandemin bakom oss och kunna träffa våra samarbetspartners igen. Vi ser fram emot tävlingen i Australien nästa höst, säger Dag Raudberget.

World Solar Challenge anordnas vartannat år, men ställdes in 2021 på grund av pandemin. JU Solar Team kommer att använda delar av solbilen som de korsade Australien med när tävlingen ägde rum senast, 2019. Då som nu är företaget Axelent, som är marknadsledande inom nätväggsystem för industri och lager, huvudsponsor för JU Solar Team. Studenterna lägger i många fall helger, kvällar och ibland nätter på att jobba med solbilen.

"Blir som en liten familj"

- Vi har samma intresse, vill samma sak och jobbar mot samma mål. Vi blir som en liten familj och har väldigt kul tillsammans, säger Caroline Fagerkvist.

Hon beskriver solbilsprojektet som ett äventyr som man kanske bara får vara med om en gång och att det är en värdefull erfarenhet att ha med sig ut i arbetslivet.

- Du växer av att jobba med solbilen. Man får testa sina vingar och vi lär oss under resans gång av både bakslag och framsteg, av att göra om och göra rätt.

"Nå våra gemensamma mål"

Hassan Ammoury som också är med i solbilsteamet understryker att det krävs ett bra team för att bygga en solbil.

- Det är roligt att vara med och bidra med det man kan för att vi ska nå våra gemensamma mål, att bygga en bra och säker bil som kan vinna tävlingen i Australien, säger han.

Läs mer om JU Solar Team här

Det var uppsluppen stämningen när kursläraren Magnus Andersson gick igenom solbilsprojektet med studenterna.

Det var uppsluppen stämningen när kursläraren Magnus Andersson gick igenom solbilsprojektet med studenterna.

Hassan Ammoury och Adam Larsson i JU Solar Team.

Hassan Ammoury och Adam Larsson ser fram emot att börja jobba i solbilsteamet.